13 Ocak 2013 Pazar

Rusca film

Bu gün size bir Azerbaycan filmi takdim edeceğim.Film dublajı ise rusçadır ve rusca sizin dinleme becerinizi baya bir geliştireceğini düşünüyorum.Filmi izleyip bir şey anlamayacaksınız ,ama,dinleme beceriniz ve dikkatiniz bir nebze de olsun artacaktır.
       Fimin ismi Nesimi filmi olup orta çağda Azerbaycanda yaşamış bir filozof olan Nesimiden bahs etmektedir.Hem güzel ,hem de tarihi bir film olan bu filmi izlemenizi tavsiye ederim.Yukarıdaki film rusca dublaj ,aşağıdaki film ise orjinaldır.İyi seyirler dilerim.

9 Ocak 2013 Çarşamba

Rusca alfabe

Bu gün rusca alfabeyi öğreneceğiz.Rus alfabesin öğrenirken dikkat etmeniz gereken bir kaç tane konu vardır.Rus alfabesi kiril alfabesine benzer olup latin alfabesinden farklıdır.Alfabeyi ezberlemek için metinler okuyarak alfabeyi daha kolay ezberleye bilirsiniz.Yukardaki tabloda rus alfabesi harfleri ve türkçe karşılığı vardır
    Rusca alfabe 33 harften oluşur.4 cü harf olan aslında g değildir.Biraz karmaşık olsa da bu q harfidir.Q azericede de kullanılan bir harf olup türkçede hatırladığım kadarıyla geçmez.
örnek губа(dudak)
Diğer zorlana bileceğiniz bir harf ise z gibi yazılan asl z de önceki harfidir.Bu j harfidir
жесткий(jestkiy)
e harfi eğer kelimede ilk harfse ye gibi değilse e gibi okunur.
человек(çelavek)gördüğünüz gibi e harfi e gibi okundu.Buradaki o harfi ise vurgusuz ise a şekilde okunur.Vurgulu oldukta o gibi ounur ve vurgulu olduğunu belirtmek için başında '  kullanılır.
Rusca alfabe hakkında bahs ede bileceğim bu kadar ve belirtmek isterim ki bazı rus harflerin dilimizde karşılığı yoktur.
В средних школах Азербайджана ряд предметов начнут преподавать на год раньше(v srednix şkolax Azerbaydjana  ryad predmetov nacnut prepodavat na qod ranşe) cümlesini yukardaki harflere bakarak tekrarlamaya ve pratik yapmaya çalışınız.
Day.az rusca Azerbaycanın haber sitesine girip harfleri burayla karşılaştırarak pratik yapınız.
   Rusca alfabe hakkında sorunlarınızı buraya yazınız.

8 Ocak 2013 Salı

Rusca kelime öğrenmek

Bu gün size Rusca kelimeler takdim etmek istiyorum.Kursa gitdiyim zaman defterimde olan kelimeleri kategori kategori buraya yazacağım.İlk başta onu belirtmeliyim ki rusca kelime ezberlemek size zor gele bilir.Bu zorluğu aşmak için kelimeni kopyalayıp googela yazarak kelimenin görselin de göre bilirsiniz.Ben resimleri telefonuma kaydederek otobüste falan resimleri açarak kelimelere bakıyordum.
    Örnek gösterirsek kitap kelimesinin rusça karşılığı olan книга(kniqa) kelimesin googela yazarak kitap resmi yükleyip telefonuma kaydediyordum ve telefonuma bakarken resimlerde bu kelimeyi hatırlamaya çalışıyordum.Resmin ismin ise книга yaparak unuttuğum zaman menuden baka biliyordum.
                       
                                           

Sizde böyle yaparak rusça kelimeleri ezberleye bilirsiniz.Bu yöntemle kelimeleri kısa sürede öğrenmek ve unuttuğun zaman kolayca bakmak mümkün.
         Mesela telefonumuz hep yanımızda olduğu için kelimeyi unuttuğumu zaman telefondan açıp baka biliriz.Gelecek dersimizde rusca alfabeye giriş yapacağız ve alfabeyi daha kısa sürede öğrenmeniz için bazı metinler ekleyeceğim.Rusca kelime öğrenmek konusu hakkında yorum yaparak kafanıza takılan sorulara cevap bula bileceksiniz.Şimdilik hoşça kalın.

Rusca öğrenmek hakkında

Selam rusca öğrenmek istiyorsanız,emin olun ki doğru yerdesiniz.İsmim İbrahim 20 yaşındayım ve Azerbaycanda yaşıyorum.Üniversite son sınıftayım ve 4 ay Rusyada yaşadım.İlk başda rusca kelimeler öğrenip sonra gramer öğreneceğiz.Dilinizi geliştirmek ve rusca konuşmak için bazı siteleri de size tavsiye edeceğim.
              Eğer çalışırsanız her şeyi başara bilirsiniz.Örnek vermek gerekirse,gitar kursuna giden bir öğrenci ilk başda gitarı çalamaz ve egzersizleri yaptıkça parmakların alışması ile öğrenme süresi kısalır.İlk başta her işte olduğu gibi hevesle sarılmak ,çalışmak gerekiyor.Blogumda ayrıca Rusya kültürü ve Rusya hakkında da bilgiler vereceğim.