9 Ocak 2013 Çarşamba

Rusca alfabe

Bu gün rusca alfabeyi öğreneceğiz.Rus alfabesin öğrenirken dikkat etmeniz gereken bir kaç tane konu vardır.Rus alfabesi kiril alfabesine benzer olup latin alfabesinden farklıdır.Alfabeyi ezberlemek için metinler okuyarak alfabeyi daha kolay ezberleye bilirsiniz.Yukardaki tabloda rus alfabesi harfleri ve türkçe karşılığı vardır
    Rusca alfabe 33 harften oluşur.4 cü harf olan aslında g değildir.Biraz karmaşık olsa da bu q harfidir.Q azericede de kullanılan bir harf olup türkçede hatırladığım kadarıyla geçmez.
örnek губа(dudak)
Diğer zorlana bileceğiniz bir harf ise z gibi yazılan asl z de önceki harfidir.Bu j harfidir
жесткий(jestkiy)
e harfi eğer kelimede ilk harfse ye gibi değilse e gibi okunur.
человек(çelavek)gördüğünüz gibi e harfi e gibi okundu.Buradaki o harfi ise vurgusuz ise a şekilde okunur.Vurgulu oldukta o gibi ounur ve vurgulu olduğunu belirtmek için başında '  kullanılır.
Rusca alfabe hakkında bahs ede bileceğim bu kadar ve belirtmek isterim ki bazı rus harflerin dilimizde karşılığı yoktur.
В средних школах Азербайджана ряд предметов начнут преподавать на год раньше(v srednix şkolax Azerbaydjana  ryad predmetov nacnut prepodavat na qod ranşe) cümlesini yukardaki harflere bakarak tekrarlamaya ve pratik yapmaya çalışınız.
Day.az rusca Azerbaycanın haber sitesine girip harfleri burayla karşılaştırarak pratik yapınız.
   Rusca alfabe hakkında sorunlarınızı buraya yazınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder